« Nyheter

Andning och sondmatning återigen grundläggande behov


”Nu lägger regeringen ett förslag som innebär att hjälp med andning och sondmatning ska vara ett grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans. Förändringen av den så kallade LSS-lagstiftningen är en del i 73-punktsuppgörelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna”, meddelade Dagens Nyheter i sin upplaga av 21 februari.

I artikeln undertecknad av journalisten Hans Olsson preciseras att förslaget är på remiss och att lagändringen träder i kraft antingen den 1 juli eller den 1 augusti.

Bengt Eliasson, Liberalernas förhandlare, säger i samma artikel att ”Socialdepartementet räknar med att ungefär 50 barn berörs direkt av lagändringen”, men enligt honom ”det berör också en handfull vuxna”. Och angående de direkta konsekvenserna till den enskilde, beskriver följande:

”– Det här innebär att ett antal barn som vistats på sjukhus eller vårdinrättningar kan flytta hem igen. Det innebär att föräldrar får avlastning från det ständiga vakandet och oron för att ens barn inte ska kunna andas eller inte få i sig rätt mängd mat via sonden.”

Tvivelsutan är föreliggande förslag en steg i rätt riktning. Åtminstone om syftet är att uppnå en av Januariavtalets överenskommelser, nämligen att återställa personliga assistans till hur det var 2014.

A.G.

Är du i behov av personlig assistans?

Fyll i ditt namn och telefonnummer nedan så hör vi av oss.    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Jobba hos oss?

    Arbete som den personliga assistenten utför har avgörande betydelse för kundens livskvalitet och värderas därmed högt i vårt företag.

    Fyll i en intresseanmälan